groen dak

Wat zijn de voordelen van een groen dak?

Een groen dak is een dak dat volledig begroeid is. Waar planten, mossen en algen op een ander dak als probleem wordt gezien, is het bij een groen dak juist goed. Lees verder en ontdek de voordelen van een groen dak. 

Wat is een groen dak precies? 

Een groendak vind je voornamelijk op platte daken, maar komen ook voor op hellende. Het is een dak waarop veel begroeiing te vinden is. Het wordt dan ook wel dakbegroeiing of vegetatiedak genoemd. Je hebt extensieve en intensieve groendaken. Een extensief groendak is over het algemeen lichter en goedkoper dan een intensief groendak. 

Groendak: goed voor de natuur

Misschien spreekt het voor zich, maar een groendak is ontzettend goed voor de natuur. Hieronder staan een aantal redenen hiervan op een rij.  

  • Grondwaterpeil. Het groendak absorbeert regenwater en vertraagt de afvoer naar het riool, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Zo blijft het grondwaterpeil stabiel. 
  • Schonere lucht. De planten filteren fijnstof uit de lucht. Daarnaast zetten ze CO₂ om in zuurstof waardoor de luchtzuivering verbeterd wordt. 
  • Verhoogt biodiversiteit. Vooral in steden waar vooral stenen te vinden zijn is dit een groot voordeel. De planten, kruiden en grassen zorgen er namelijk voor dat de leefwereld voor vlinders, vogels en insecten bevorderd worden. 

Groendak: goed voor de mens 

Naast alle voordelen die het groendak mee brengt voor de natuur zijn er ook een aantal punten waardoor het voor de mens een aantrekkelijke keuze is. 

  • Gevoel van well-being. Groen bied ontspanning en minder stress. Wanneer mensen in een groene omgeving wonen en werken heeft dit een positief effect. 
  • Besparen. Doordat het groendak voor veel isolatie zorgt, bespaar je op de energierekening. Daarnaast verlengt het de levensduur van het dak waardoor je minder snel hoeft te renoveren. 
  • Waardeverhoging woning. Wil je verhuizen? Dan zal je woning meer waard zijn op het moment dat je een groendak hebt. 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *