tuin

Tuinieren in de winter

De tuin renoveren in de wintermaanden? In het najaar en de winter zijn weinig mensen nog actief in hun tuinen, maar eigenlijk is dit juist een geschikt seizoen om de tuin te renoveren of te veranderen. Mensen wagen zich in deze maanden minder vaak buiten en ook de commercie speelt niet meer in op de aanleg of veranderingen in de tuin. De tuincentra verleggen de aandacht naar binnen en laten de buitenartikelen naar de achtergrond verdwijnen. Veel mensen kopen nieuwe kamerplanten. Maar ook buiten is er volop te doen. Vroeger was het najaar en de winter juist het seizoen om de tuin aan te passen.

 

De schoonheden van het seizoen

Natuurlijk vormt het wisselvallige weer gedurende de wintermaanden soms een struikelblok, maar de schoonheid is nog altijd alom aanwezig tijdens het najaar en de wintermaanden. De diversiteit aan gekleurde blaadjes in combinatie met herfst- en winterbloeiers zorgt voor een kleurrijk geheel in uw tuin. Door voederplaatsen en vogelhuisjes te plaatsen zorgt u voor extra leven in uw tuin.

 

Voordelen in het najaar en de winter

Hoveniersbedrijven hebben meestal in de wintermaanden minder werkzaamheden, waardoor ze graag een opdracht aannemen en meestal de prijs ook lager houden. Door de slaapstand van bomen en struiken kunnen ze eenvoudiger verplant of gerooid worden en door het geleidelijk vastplakken van grond aan de wortels kunnen de bomen straks eenvoudiger water en voeding tot zich nemen. Ook terrassen kunnen goed aangelegd worden in deze maanden. Doordat er minder gebruik wordt gemaakt van de bestrating stevig komen te liggen, waardoor verzakking voorkomen wordt. Het najaar en de winter als tuinseizoen is dus helemaal niet vreemd en heeft zelfs vele voordelen. Hoewel het weer niet altijd zal meewerken, kan hier de basis gelegd worden voor een schitterende tuin in het voorjaar.

Nieuwe lente, nieuwe kleuren!

Hoewel de winter ongetwijfeld zijn mooie kanten heeft, verlangen veel mensen naar het voorjaar. Een waas van fris groen hangt om de takken. De eerste voorjaarsbloemen kleuren de tuin. Allereerst zijn daar bolgewassen, zoals krokus, narcis en tulp die de nog kale tuin alvast een beetje kleur geven. Maar er zijn meer planten die al vroeg tot bloei komen.

Grote opruiming
Hoewel veel tuinen in het najaar netjes zijn schoongemaakt, is het niet onwaarschijnlijk dat er tijdens de winter bladeren en takjes terecht zijn gekomen op plaatsen waar dat niet de bedoeling was. Ben voorzichtig met het opruimen! Jonge bolgewassen steken al vroeg de kopjes boven de grond uit. Onvoorzichtige stappen, of wat al te enthousiaste harkbewegingen kunnen dit jonge groen al snel smoren.

Nieuw groen
Nu de tuin is opgeruimd, kun je goed zien waar de bolgewassen naar boven komen. Je hebt nu een goed overzicht over de ruimte die je tuin nog biedt. Ruimte, waarvoor? Voor nieuw groen en nieuwe kleuren! Er zijn genoeg planten die vroeg in het voorjaar al wat extra kleur in je tuin kunnen brengen. Breng een bezoek aan het tuincentrum, er is keus genoeg!

Voorbeelden
Om je een beetje een idee te geven, hieronder zie je een lijstje van enkele planten die al vroeg in het voorjaar bloeien. Maar let op: er zijn er nog veel meer!

  • Arabis (Scheefkelk). Rotsplantjes, die je goed als bodembedekker kunt gebruiken. Er zijn diverse soorten, bloeien van maart tot mei.
  • Bellis Perennis (Madeliefje). Bloeit in de kleuren rood, rose en wit, van april tot juni.
  • Primula (Sleutelbloem). Bloeit van maart tot april, in diverse kleuren.

Pulsatilla Vulgaris (Wildemanskruid). Deze bloeit van maart tot april, de bloem is violet met een oranjegeel hart.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *