zitmaaier

Welke maaier pas het beste bij jou en jouw tuin?

Wie een woning met een tuin heeft, moet onvermijdelijk af en toe het gras afrijden. In de zomerperiode kan dit zelfs wekelijks zijn als de zon veel schijnt. Het zonlicht zorgt er dan namelijk voor dat het gras extra voedingsstoffen krijgt. Hierdoor groeit het natuurlijk eens zo snel. Wanneer je nog op zoek bent naar een nieuwe grasmaaier is het belangrijk dat je kiest voor een maaier die in verhouding is met de grootte van je tuin.

Kies voor een zitmaaier als je een grote tuin hebt

Het is natuurlijk niet aan te raden om een grote tuin te onderhouden met een manuele grasmaaier. Het zou niet enkel enorm lang duren voordat je gras volledig is afgereden, het is ook niet gezond voor je rug en je nek. Bij een manuele grasmaaier moet je namelijk de hele tijd gebogen achter de machine lopen. Wanneer je dit enkele uren moet volhouden, dan is dit absoluut niet gezond. Daarom bestaat er vandaag de dag ook een zitmaaier. Zoals de naam het ook al zegt, is dit een maaier waarmee je al zittend het gras afrijdt. 

Een zitmaaier wordt wel enkel maar aangeraden wanneer je een grote tuin hebt omwille van verschillende redenen. De belangrijkste reden is dat een zitmaaier een groot en robuust toestel is. Hoe groter de maaier, hoe groter de draaicirkel. Wanneer je een kleinere tuin hebt, kan het gebruik als onpraktisch worden ervaren. Een tweede reden is dat een zitmaaier ook een heel stuk groter is dan een klassieke grasmaaier. Indien je een kleine tuin hebt, is de kans ook groot dat je niet veel opbergruimte hebt. Bij een zitmaaier wordt het aangeraden om deze op een overdekte en droge plaats te zetten om een langere levensduur te garanderen. 

Klassieke grasmaaier voor de meeste tuinen

De populairste grasmaaier bij uitstek is natuurlijk de klassieke grasmaaier waarbij je gebruik maakt van een stopcontact en een verlengkabel. Het grote voordeel is dat dit veel minder plaats in beslag neemt dan een zitmaaier. Een mogelijk nadeel is dat je wel rekening moet houden met de verlengkabel als je wil draaien. Je zal zeker niet de eerste zijn die met zijn of haar grasmaaier over de kabel rijdt en hem zo kapot maakt. 

Heb je een kleine tuin die grenst aan heel wat tuinen van je buren? Dan kan je eventueel ervoor kiezen om met een manuele grasmaaier te werken. In tegenstelling tot alle andere grasmaaiers werken deze niet op elektriciteit of een motor waardoor het helemaal geen lawaai maakt. Aangezien er geen gebruik wordt gemaakt van elektriciteit, is de werking van een manuele maaier een beetje anders. Doordat je zelf kracht zet op de maaier, draaien de messen rond hun as waardoor ze het gras afsnijden. Het nadeel is dat een handmaaier geen opvangbak heeft waardoor al het afgereden gras blijft liggen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *